Jalkakyykky

Jalkakyykky on erinomainen harjoitusliike jalkalihaksien harjoitteluun, koska se on tehokas ja se tehdään vapailla painoilla, jolloin kehon koordinaatio kehittyy. Jalkakyykky harjoittelun jälkeisenä päivänä tietää harjoitelleensa jalkalihaksia. Jalkakyykyssä on tärkeätä keskittyä siihen, että liike tehdään puhtaasti ja selkä pidetään suorassa.

Liikesarjan vaiheet:

1. Otetaan tanko hartioiden päälle hartioita leveemmällä otteella, tankojen viivojen ylittämiseen ei yleensä pitäisi olla tarvetta. Otteen pitäisi tuntua hieman venyttävältä aluksi, mutta luontevalta. Tanko ei siis ole kaulan korkeudella, mutta toiseelta ei ole liian alhaalla keskellä lapaluita, jolloin käden venyvät ja tanko tuntuu tippuvan alas. Tangon paikan löytäminen voi viedä joskus aikansa.

2. Nostetaan tanko ja siirrytään askel taakse päin.

3. Levitetään jalat n. hartioiden leveydelle ja seurataan, että jalkaterät ja polvet seuraavat samaa linjaa. Jotkut pitävät jalkateriä suorassa ja toiset avaavat niitä hieman v-asentoon. Jälkimmäinen tuntuu useimmiten luontevimmilta. Tärkeätä on, että kantapäät pysyvät koko liikesuorituksen ajan tukevasti maassa.

4. Lähdetään laskeutumaan alaspäin jalkoja koukistamalla. Tarkkaillaan, että selkä pysyy suorassa, mutta ylävartalo luonnollisesti taipuu lantiosta hieman eteenpäin (selkä pysyy suorassa).

5. Viimeistään siinä vaiheessa, kun reidet alkavat olemaan vaakatasossa, pysäytetään laskeutuminen ja noustaan samaa liikerataa pitkin ylös.

6. Toistetaan liikettä.

Joitain lisäneuvoja jalkakyykkyyn:

1. Usein jalkakyykyn suorittamisessa tuntuu olevan vaikeinta tasapainon säilyttäminen ja selän suorassa pitäminen. Aluksi voi olla ihan hyvä harjoitella laittamalla keppi niskan taakse ja kädet ylös. Nyt olo on kuin lintupelättimellä. Lähdetään laskeutumaan alas, jolloin keppi pitää huolen siitä, että selkä pysyy suorassa. Tällainen harjoittelu on omiaan koordinaation kehittämiseen ja selän suorassa pitämistä tulee harjoitteltua. Syy, miksi meinataan kaatua eteen tai taakse, löytyy yleensä tangon paikasta. Mikäli tango on liian ylhäällä ja selkää taivutetaan liikesuorituksen aikana meinaa kaatua eteenpäin. Mikäli tanko on liian alhaalla, meinaa se vetää taaksepäin. Mikäli seurattaisiin kyykkäämistä sivusta, pitäisi tangon ja jalkapohjien olla kuta kuinkin samassa linjassa. Näin fysikaalisesti ilmaistuna massakeskipiste ei ylitä jalkojen muodostamaa tukipintaa missään vaiheessa.

2. On hyvin yksilökohtaista, miten alas kyykyssä pääsee. Suosittelen, että kyykky pysäytetään hyvissä ajoin ennen kuin reiden ovat vaakatasossa. Näin polviin ei kohdistu liikaa rasitusta. Mikäli tuntuu siltä, ettei kyykyssä meinaa päästä millään kovinkaan alas, voi liikettä helpottaa laittamalla saleilta usein löytyviä eri paksuisia lankkuja tai kumimaton pätkiä kantapäiden alle.

Video jalkakyykystä:

httpv

/p>