Kirkasvalolampusta apu kaamosmasennukseen

Pohjoisen syksy ja talvi tuovat mukanaan pimeyden, joka tuntuu kestävän ikuisesti. Viime vuonna Suomessa aurinko tuli esiin vain alle 20 kertaa koko talven aikana! Suurin osa meistä siis kärsii pimeydestä, hämärästä ja synkkyydestä jopa puolet vuodesta. Osa sairastuu niin sanottuun kaamosmasennukseen syksyn ja talven ajaksi. Oireiluun kuuluu muun muassa ruokahalun kasvaminen, hiilareiden himoitseminen ja univaikeudet joko unen puutteen tai liiallisen nukkumisen muodoissa.

Vaikka kaamosmasennusta esiintyykin lääketieteellisesti harvemmin kuin voisi olettaa, on myönnettävä, että pimeys vaikuttaa fyysisesti ihmisen aivotoimintaan, aiheuttaen uupumusta ja vetämättömyyden tunnetta. Painonnousua esiintyy yleisesti, kun ihmiset vetäytyvät sisätiloihin syömään. Juuri tästä syystä monet laihdutusyritykset kaatuvatkin juuri keskitalvella.

Kirkasvalohoito

Pimeyden keskelle tuovat valoa erilaiset kirkasvalolamput, jotka toimivat hoitomuotona kaamosmasennukseen lisävitamiinien ja liikunnan lisäksi. Valohoito saattaa korvata jopa masennuslääkkeet. Kirkasvalohoito on helppoa ja miellyttävää puuhaa, sillä sen voi toteuttaa vaikkapa aamulla kahvikupin ääressä. Kirkasvalolaitteet vaikuttavat positiivisesti myös unirytmiin; herääminen helpottuu kun ihminen saa talviaamun pimeyden sijasta annoksen valoa.

Kirkasvalolaite suunnataan kasvoja kohti sopivalta etäisyydeltä, jonka jälkeen valokylvystä nautitaan vähintään noin puolen tunnin ajan. Silmät pidetään auki, muttei tuijoteta suoraan valoon. Näin valo pääsee vaikuttamaan aivojen toimintaan ja vireystilaan. 

 

Laadukkaita kirkasvalolaitteita löydät Laatuvalaisin.fi -verkkokaupasta.

http://www.laatuvalaisin.fi/kirkasvalolamput.html