10 Vinkkiä personal trainerin valintaan

Kuntosaliharjoittelun tai yleisesti kuntoilun teho nousee huomattavasti, kun hankit itsellesi personal trainerin. Personal trainer on henkilö, joka on koulutettu pitämään huolta siitä, että ruokavaliosi ja harjoitteluohjelmasi sopii juuri Sinulle ja että saat tarpeeksi kannustusta päästäksesi haluamaasi tuloksiin. Personal trainerin valinnassa kannattaa pitää mielessä seuraavat seikat:

1. Mieti, minkälaisia muutoksia haluat tehdä. Haluatko keskittyä rasvan polttamiseen, lihasmassan tai -kunnon kasvattamiseen, yleiskunnon parantamiseen vai kaikkiin edellä mainittuihin. Harjoittelu on helpompaa, kun olette molemmat kartalla tavoitteidesi suhteen.

2. Aseta selkeä tavoite itsellesi. Kuntoilun sisältö rakentuu sen perusteella, missä ajassa ja tahdissa haluat tuloksia, ja minkä verran sinulla on milloinkin aikaa harjoittelulle. Hyvä personal trainer ei polta sinua loppuun, eikä laadi Sinulle epärealistisia tavoitteita.

3. Tutustu rauhassa tarjontaan. Personal trainerit saattavat olla erikoistuneita tiettyihin kuntoharjoittelun osa-alueisiin, joten kannattaa valita sellainen, joka tuntee parhaiten juuri sen alueen, jota haluat harjoittaa.

4. Personal trainerin nimike on suojaamaton. Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi kutsua itseään sillä nimikkeellä. Ota selvää, onko henkilö ammattitaitoinen ja pyydä jonkinlaisia referenssejä sen suhteen, onko tämä saanut tarvittavan koulutuksen (personal trainer -lisenssi). Lue ja tee sopimukset tarkasti.

5. Kuntosalien omat personal trainerit ovat yleensä ammattitaitoisia ja luotettavia, joten on suositeltavaa, että hakeudut salille etsimään Sitä Oikeaa personal traineriasi.

6. Mieti, toteutatko kuntoharjoitteluasi mieluummin miehen vai naisen kanssa. Tämäkin valinta saattaa olla ratkaiseva tavoitteidesi toteutumisessa. Sama pätee persoonallisuuden suhteen, eli jos parin viikon päästä alkaa tuntua siltä, etteivät henkilökemianne sovellu yhteen, eivät ne sitä luultavasti tee puolen vuodenkaan päästä.

7. Mikäli Sinulla on jonkinlainen fyysinen sairaus/vamma, kannattaa varmistaa, että personal trainerilla on erikoisosaamista sen suhteen, esimerkiksi fysioterapian opintoja.

8. Muista, että kaikki lähtee Sinusta itsestäsi ja Sinun toiveistasi ja tavoitteistasi! Realistisuus ja asiakaslähtöisyys ovat ne kaksi peruspilaria, joille hyvä suhde personal traineriin rakentuu.

9. Laadusta saa maksaa aina, mutta aina rahalleen ei saa toivomaansa vastinetta. Mikäli rahasta ei ole pulaa, voit tietenkin valita kalleimman valmentajan, mutta muista, että tämän arvo osoittautuu joko oikeaksi tai vääräksi vasta matkan varrella.

10. Ota selvää siitä, elääkö personal trainer omien oppiensa mukaisesti, päivittääkö hän tietojaan ja osaamistaan aktiivisesti ja yleensäkin siitä, miten innostunut tämä on työstään. Kun olette molemmat motivoituneita siinä mitä teette, kun tavoitteet ovat selkeät ja realistiset ja kun kemianne pelaavat yhteen, on onnistuminen vain nurkan takana.